Fettisdag
Det var igår.. SÅ förvirrad är jag inte...
tänkte göra en ordentlig genomsökning.. som jag gjorde om kanelbullens dag.. Men det får bli ihelgen.
Semeldagen eller fettisdag.
Nio saker du inte visste om semlan
1. Varje svensk äter i genomsnitt 4-5 semlor varje säsong vilket innebär att vi äter totalt 45 miljoner semlor om året!
2. Det sägs att den forne svenska kungen Adolf Fredrik åt ihjäl sig på bland annat semlor.
3. Den största semla som bakats var 113 cm i diameter och med grädde och mandelmassa vägde den 134 kg.
4. Ordet semla kommer från det latinska ordet simila som betyder ?det finaste mjölet? vilket syftade på vetemjölet man bakade bullarna av.
5. Katolikerna åt semlor innan den 40 dagar långa fastan började för att lägga på sig ett extra fettlager inför den hårda perioden.
6. I Finland är det hallonsylt på semlorna istället för mandelmassa.
7. Det finns fyra olika namn på ?semla?: Fettisdagsbulle, Fastlagsbulle, Hetvägg och just Semla.
8. När man äter en hetvägg äter man en semla nersänkt i kokande mjölk.
9. Den första typen av semla fanns redan under romarriket.
Källor: Wikipedia och Gecko.nu
tänkte göra en ordentlig genomsökning.. som jag gjorde om kanelbullens dag.. Men det får bli ihelgen.
Semeldagen eller fettisdag.
Nio saker du inte visste om semlan
1. Varje svensk äter i genomsnitt 4-5 semlor varje säsong vilket innebär att vi äter totalt 45 miljoner semlor om året!
2. Det sägs att den forne svenska kungen Adolf Fredrik åt ihjäl sig på bland annat semlor.
3. Den största semla som bakats var 113 cm i diameter och med grädde och mandelmassa vägde den 134 kg.
4. Ordet semla kommer från det latinska ordet simila som betyder ?det finaste mjölet? vilket syftade på vetemjölet man bakade bullarna av.
5. Katolikerna åt semlor innan den 40 dagar långa fastan började för att lägga på sig ett extra fettlager inför den hårda perioden.
6. I Finland är det hallonsylt på semlorna istället för mandelmassa.
7. Det finns fyra olika namn på ?semla?: Fettisdagsbulle, Fastlagsbulle, Hetvägg och just Semla.
8. När man äter en hetvägg äter man en semla nersänkt i kokande mjölk.
9. Den första typen av semla fanns redan under romarriket.
Källor: Wikipedia och Gecko.nu
Åsikter..
Postat av: Rish
3. Den största semla som bakats var 113 cm i diameter och med grädde och mandelmassa vägde den 134 kg.
Vilket väcker frågan.. Vem åt upp den?
Trackback