en vecka på LIA

5 arbetsdagar dvs. och förstår ni säkert att det inte handlar om hur länge sen det var jag uppdaterade min blogg.. Utan det handlar istället om arbetsdagar på parker..

Så vad har jag gjort?

Förutom att fått nervösa sammanbrott på deras godsmottagning med "förbättringsmöjligheter" :S

Dom har som regel 2 olika sätta att ta emot order.. 2 "huvud"sätt.. Problemet är att man kan som aldrig veta vilken som är vilken.. Det "får man lära sig".

Det enda är mer standard, ta emot godset, kolla så allt är med och sen bocka av i datorn..

Sen finns "canban", och det går till så att man kollar av listan så det stämmer med vad som faktiskt är levererat, sen går man å hämtar korten, kollar så dom kort som finns på listan finns där dom ska vara. Och det är här det spännande kommer in..

Varje kort har ett unikt id, och på listan kan samma unika id finnas på flera olika "orderrader". Och inte nog med det.. Det är inte säkert dom kort som finns på listan kanske inte finns i "koppen" på kort som man ska använda till det gods som kommer in. Då får man leta.. Dom korten kan ligga på en annan dags kopp, i försenat, på ej beställda, på beställda, typ lite överallt.

Igår var en "spännande" dag. Det kom en tradare med 2 leveranser från samma ställe.. Det som var spännande var att halva ordern bestod av Canban och halva var "vanlig". Bara där kan man bli förvirrad. men det slutade inte där.. På vissa pallar fanns det en lapp där det stod "canban". Problemet var att dom lådorna det stod "canban" på var inte säkert det var canban-gods. Ordern som jag höll på med då var på nästan 40 pall, och ca: 100 orderrader.. Lite osäker på mängden orderrader.. Men vet att det var iaf 12 A4 ark.

På vissa av pallarna var det som sagt canban, och tanken med dom lådor som var canban var god. Det var en "speciell" lapp på dom som skulle ha canban. Men det var inte så i praktiken.. Och det var även så att det unika idet på korten som varje pall skulle ha borde ha stått på följesedeln. Det gjorde det på vissa.. men inte alla.. *suck*

Men jag har fått ett lite A5 block att skriva ner tankar och "störmoment" på..

* Det saknas en lista över vilka leverantörer som kommer vilken tid på vilka dagar.
* Följesedlarna på pallarna kan vara på alla 4 sidor av pallen.. vilket är väldgit störande när man måste kolla på dom för att hålla reda på vad som ligger i pallen och stämma av det mot följesedeln.
* Det är för mycke spring i godsmottagningen.. Det är väldigt mycket muppar som kommer in och frågar, "Har grantham kommit?" "är det där grantham?" "har ni tagit emot grantham?" "när kommer grantham?"
GAH!!
vi har precis lika bra koll som dom där.. Har dom kommit in så plockar vi in det så fort vi kan.. Har vi redan tagit emot det så ska det köras iväg.. Har vi inte tagit emot det så tar vi emot det så fort vi kan.. Redan på morgon får min arbetsledare veta vad som är prio och är det tas emot så fort som möjligt. Bah
*Trucken finns itne alltid där.. Den kan vara lite överallt.. Och det störigt.
*Det finns typ inga standardsätt att göra saker och det finns framförallt inga instruktioner så jag kan bli lite mer självgående.
*plats för följesedel/arbetsorder. Det måste gå få den på kortsidan.
* KanbanID borde gå skriva ut på pallen direkt. För att snabba upp mottagningen av canban-gods. Som man gör idag tar det TOKlångtid då du ska kolla av mot listan, kolla korten mot listan, leta efter kort som bör finnas, leta efter KortID som är fel på följesedeln.

Detta är tydligen nått som Fondmatic är duktig på. Hade hoppats se en sån pall idag men oförutsedda händelser satte stopp för mina planer.

*Det finns en speciell märkning så vi ser hur och var godset ska tas hand om. Den borde stämma, vilket den inte gör.
*Det känns som det kommer rätt mycke som kommer samtidigt. Leveranserna borde kunna spridas ut mer.

I övrigt känns det inte som en dålig arbetsplats.. Men tungt att jobba igen.. Har ju inte arbetat ordentligt på typ 1½ år. huvva. Men ganska skönt att vara trött :)

Tänkte att jag skulle skriva en företagspresentation med.. Fick se en PP med Magnus Göthager, han som är min lia-handledare första dagen. Om jag kan norpa den borde jag kunna göra en rätt enkelt. Den var på 45 sidor så det borde vara rätt lagomt.  Har redan klar Syfte och mål :)

Syfte Att få en inblick i en logistikers arbete och hur man arbetar med förbättran
Mål Att se över godsmottagningen på Parker hydralic Borås.
Avgränsning Kommer enbart att titta på där godset tas från "tradare" till "inleverans"


Funderar på vad jag ska ha för bilder i rapporten

Så.. Det får räcka för idag :)

Åsikter..

Lämna din åsikt här:

Vem är du?
Minns mig!

Din epost? (Syns bara av bloggaren själv)

URL/Bloggadress:

Tankar:

Trackback
RSS 2.0